Toksoplazmoza

toksoplazmoza_wiem_o_zdrowiu

Forum -> TOKSOPLAZMOZA w ciąży

Tytuł:TOKSOPLAZMOZA w ciąży
Autor:Zmartwiona_45
12.5.2010, 04:52
Lekarz prowadzący podejrzewa toksoplazmozę. Jest to niebezpieczne dla dziecka?

Autor:moni
9.11.2010, 19:55
Mi lekarz powiedział,że toksoplazmoza nie jest niebezpieczna dla nas dorosłych ale dla dziecka, które nosimy tak. Dziecko może urodzić się chore bądź można poronić,ale tylko wtedy gdy wytwarza anty ciała...

Autor:
27.12.2010, 17:17
zgodze siez tym co powiedzial lekarzpierwsza ciaze poronilam przez ta chorobe,druga donosilam,dziecko urodzilo sie zdrowe,ale strach byl we mnie przez 9miesiecy,poniewaz oglo miec rozne wady dziecko,ale sie udalo i syn jest zdrowy,druga ciaze poronilam,mialam martwa,poniewaz mialam bardzo wysoka toksoplazmoze.

Autor:
10.1.2011, 20:26
Ja również miałam tksoplazmozę syn urodził się zdrowy od 6 tygodnia brałam antybiotyk przez całą ciążę, choć bałam się czy będzie z synkiem wszystko w porządku. Teraz ma rok i 3 miesiace i jest żywym świetnie rozwijającym się dzieckiem!

Autor:
6.2.2011, 16:34
Żadna z Pań nie pisze o wyniku badania na awidność przeciwciał, a podobno wiele zależy od tego wyniku

Autor:beata
30.3.2011, 07:06
ja niedawno odebrałam swój wynik i jestem załamana ponieważ wyszło IGG-54 a IGM wątpliwy sama nie wiem co o tym myśleć jestem w ciąży w 32 tyg. badania w 22 tyg. 3d nic nie wykazały.

Autor:beata
30.3.2011, 07:08
Proszę o pomoc bo jestem naprawdę załamana, to mój e-mail janowska1981@xxx lub na forum

Autor:agnieszka
24.5.2011, 17:34
Witam! Czy ktos moglby zinterpretowac moje wyniki :)pierwsze wyniki to igg 163 dodatnie igm 0,60 watpliwe i awidnosc 0,553 wysoka . drugie wyniki to igm 0,60 watpliwe i igg 142,0. 3 wyniki igg 127,0 zakres referencyjny <4 4-8 >8 igm 0,59 watpliwe

Autor:agnieszka
24.5.2011, 17:38
ten ostatni wynik troche nie czytelny wiec igg 127,0 zakres referencyjny to <4 negatywny 4-8 watpliwy >8 pozytywny a igm 0,59 watpliwe

Autor:krysia
20.7.2011, 18:26
Mam ta chorobę w 15 tyg ciąży. doszło do poronienia nic nie wskazywało na to do puki nie zrobiono mi badania na toksoplazmozę taki miałam wynik IgG xxx IU/MI Lekarze NIE Podjęli żadnego leczenia proszę mi powiedzieć jakie leki powinnam brać

Autor:Łukasz
14.11.2011, 17:33
Witam, proszę o pomoc. Czy jest możliwość zarażenia się toksoplazmozą przez drogi rodne, czy jest to groźniejsze dla dziecka? Czy tylko toksoplazmozą można zarazić się poprzez drogi pokarmowe?

Autor:Łukasz
14.11.2011, 18:01
Witam, proszę o pomoc. Czy jest możliwość zarażenia się toksoplazmozą przez drogi rodne, czy jest to groźniejsze dla dziecka? Czy tylko toksoplazmozą można zarazić się poprzez drogi pokarmowe?

Autor:martyna
3.1.2012, 14:32
jestem w 19 tyg ciazy i mam toksoplazmoze a nie podjeto zadnego leczenia czy moge sie obawiac ze urodze chore dziecko.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
nosił wilk razy kilka ponieśli i...

toksoplazmoza_ciekawostki

Ciekawostki

Malaria

Malaria to groźna choroba zakaźna, od niepamiętnych czasów atakująca turystów i podróżników w ciepłych krajach. Zapadają na nią także mieszkańcy gorących państw. Szacuje się, że zachorowalność miejscowych wynosi ok . 300 mln osób, natomiast rocznie 10 tys osób dostaje malarii po powrocie z urlopu do własnego kraju.

Czy wiesz, że...

Kiła to bardzo niebezpieczna choroba przenoszona głównie drogą płciową. Mimo małego rozgłosu odnośnie kiły, coraz częściej wspomina się o niej w szkołach, jako przestroga przed przypadkowymi kontaktami seksualnymi. W przeszłości kiła stanowiła bardzo niebezpieczną chorobę, której przebieg w wielu przypadkach prowadził a do zgonu.

Polecamy

Tasiemiec
Tasiemce są płazińcami wewnętrznie pasożytującymi. Tasiemiec w ciele człowieka może osiągnąć nawet 15 metrów długości. Pasożyty te przechodzą złożony cykl rozwojowy ze zmianą żywicieli.

Pyralgina jest preparatem przeznaczonym do stosowania w przypadku stanów bólowych o różnej etiologii i znacznym nasileniu. Lek wskazany jest również przy podwyższonej ciepłocie ciała, gdy zażycie innych leków jest niewskazane bądź nie przynosi rezultatów. Pyralgina należy do kategorii leków NLPZ, które charakteryzują się działaniem odpowiedzialnym za łagodzenie stanów bólowych i zapalnych oraz zmniejszanie podwyższonej ciepłoty ciała. Co więcej preparat w niewielkim stopniu działa spazmolitycznie.