| Tytuł: | bezobjawowa toksoplazma |
| Autor: | słoń 25.8.2011, 13:25 |
| Planuję ciąże, w dzieciństwie i na co dzień mam do czynienia z kotami, słyszałam też o skutkach jakie może wywołać ta choroba u kobiet w ciąży. Podobno też toksoplazmę można przechodzić praktycznie bezobjawowo. Czy możliwe jeśli ją już przebyłam, że zachorują ponownie? | |
| Tytuł: | bezobjawowa toksoplazma |
| Autor: | AnnaJaz 28.9.2011, 20:22 |
| Po przechorowaniu pozostają przeciwciała IgG, które ochronią Twoje dziecko. Powinnaś zbadać poziom przeciwciał IgG. Jeśli jest odpowiednio wysoki, to niezależnie od kontaktu z chorobą dziecko będzie bezpieczne. Jeśli nie, to w czasie ciąży unikaj kontaktu z kotami, a w przypadku wystąpienia podejrzanych objawów zbadaj się- tu należy zbadać poziom przeciwciał IgM. Jeśli wskazuje na zakażenie należy leczyć. | |

Kiła to bardzo niebezpieczna choroba przenoszona głównie drogą płciową. Mimo małego rozgłosu odnośnie kiły, coraz częściej wspomina się o niej w szkołach, jako przestroga przed przypadkowymi kontaktami seksualnymi. W przeszłości kiła stanowiła bardzo niebezpieczną chorobę, której przebieg w wielu przypadkach prowadził a do zgonu.
Tasiemiec
Tasiemce są płazińcami wewnętrznie pasożytującymi. Tasiemiec w ciele człowieka może osiągnąć nawet 15 metrów długości. Pasożyty te przechodzą złożony cykl rozwojowy ze zmianą żywicieli.