| Tytuł: | Zarażony? |
| Autor: | ja 4.9.2011, 19:57 |
| Jakieś trzy miesiące temu byłem na wycieczce szkolnej. W czasie jej trwania miałem kontakt z wieloma osobami, jak również z wieloma osobami przebywałem w jednym pomieszczeniu. W drugim dniu wycieczki powiększył mi się węzeł chłonny na szyi. Po przyjeździe udałem się do lekarza, który zlecił badanie krwi - uznał, że wszystko było w normie. Skarżyłem się na utrzymujący się stan podgorączkowy i ból głowy. Ponowne badania również nic nie wykazały. Lekarz uznał, że to spowodowane moją alergią i katarem siennym. Tak też ja uznałem. Przez całe wakacje zmagałem się ze stanem podgorączkowym (37 i kilka kresek) i bólem głowy. w sierpniu byłem na wizycie u alergologa. Ten z kolei uznał że nie powinienem wiązać bólu głowy i stanu podgorączkowego z alergią. Czy może to być w jakiś sposób powiązane z toksoplazmozą? | |
Kiła to bardzo niebezpieczna choroba przenoszona głównie drogą płciową. Mimo małego rozgłosu odnośnie kiły, coraz częściej wspomina się o niej w szkołach, jako przestroga przed przypadkowymi kontaktami seksualnymi. W przeszłości kiła stanowiła bardzo niebezpieczną chorobę, której przebieg w wielu przypadkach prowadził a do zgonu.
Tasiemiec
Tasiemce są płazińcami wewnętrznie pasożytującymi. Tasiemiec w ciele człowieka może osiągnąć nawet 15 metrów długości. Pasożyty te przechodzą złożony cykl rozwojowy ze zmianą żywicieli.