| Tytuł: | toxoplazmoza |
| Autor: | asia 4.12.2011, 19:50 |
| ja mieszkam w Szwajcarii w 4 tygodniu ciazy zrobilam test i okazalo sie, ze jestem w ciazy zadzwonilam do ginekologa o termin wizyty pani doktor powiedziala, ze pierwszy termin bedzie odpowiedni w 6 tygodniu ciazy poki co mam przyjmowac elevit (na bol glowy magnez) od 6 tygodnia co 6 tygodni mam wizyte na pierwszym badaniu mialam badana grupe krwi i podstawowe badania moczu i krwi oraz badanie na toksoplazmoze pani doktor powiedziala, ze zeby sie przed nia uchronic nalezy warzywa i owoce w wodzie z octem plukac,(wszystko co ma duzo soli, dlugi czas nie ma tosmoplazmozy np brezaula) i surowego miesa nie jesc | |
Kiła to bardzo niebezpieczna choroba przenoszona głównie drogą płciową. Mimo małego rozgłosu odnośnie kiły, coraz częściej wspomina się o niej w szkołach, jako przestroga przed przypadkowymi kontaktami seksualnymi. W przeszłości kiła stanowiła bardzo niebezpieczną chorobę, której przebieg w wielu przypadkach prowadził a do zgonu.
Tasiemiec
Tasiemce są płazińcami wewnętrznie pasożytującymi. Tasiemiec w ciele człowieka może osiągnąć nawet 15 metrów długości. Pasożyty te przechodzą złożony cykl rozwojowy ze zmianą żywicieli.